GAMES THAT I LIKE

GAMES THAT I LIKE

Hát, nem vagyok valami naprakész...

...ezért muszáj némi rendet szabnom magamnak!

2015. december 11. - herma

Jó, megvoltak az okaim többé-kevésbé, hogy miért nem nyúltam hozzá e kedves kis oldalamhoz mostanság. Illetve menet közben azért történt ez-az, pl. tudok már szpojlerezni (ami az egyik legfontosabb "eredményem"), persze gyakorolni nem árt majd még, de az alapok szintjén ok a dolog.

DE!!!: ettől még az érdemi rész látványosan leállt, és hát ezzel kell kezdeni valamit, ha akarom folytatni.

Tehát felteszem magamnak a kérdést: Akarom?

Alapvetően a válaszom igen, ám ha irgalmatlan mértékben megváltoznak a létfeltételeim, akkor erre nem lesz módom. Nem akarok ebbe itt jobban belemenni, lévén egészségügyi probléma (gyanújáról?) volna szó, tegyük hát fel, hogy eléldegélek még néhány év(tized)ig, és így a blogírásaim közeljövőjét nem befolyásolják létezésre vonatkozó kérdések...

Szóval eszerint IIIgen!

Akkor viszont az alcímben felvetettekhez tartva magam, hogy legalább a rendszeres(ség látszatát keltő) minimum meglegyen, - magam számára is - újrafogalmazom a terveimet, és rovok magamra néhány kötelezettséget a jövőre nézve. Amit most írok, az persze finomodhat a jövőben.

Aszongyahogy:

1. Legalább az "új escape game-ekről" írjak mindig valami ajánlót, időben közel a megjelenéséhez, akár játszottam, akár nem. Az idézőjel viszont fontos tartalmat közöl: ugye napi szinten irgalmatlan mennyiségű jelenik meg. Szerintem három tucat csak ezzel foglalkozó ember is kevés lenne, hogy végigvegye őket. Tehát súlyosan szelektálni kell!!! Azt találtam ki, hogy lesz egy kör (vagy ha úgy tetszik, pixis, hehe), amibe "be lehet kerülni" egyes játékkészítőknek, azaz személyes élmény alapján beválogatom őket. Ha ebből a körből kijön valakinek valamije, arról várhatóan írni fogok. (Azért várhatóan, mert vannak olyan alkotók, akik sokfélét készítenek, ill. ide-oda kísérletezgetnek, és ha egy aktuális cuccuk nem tetszik, vagy silánynak, átlagosnak találom, akkor kimarad.) Persze így fennáll a veszélye, hogy valami igazán kiemelkedőről lecsúszom, de hát amúgy is, és ha valahogy eljut hozzám egy új alkotó remeke, akkor majd szépen bekerül a pixisbe, aztán minden rendben is lesz.

Nos, ide is beszúrhatnám, de egy külön posztot, sőt alighanem állandó oldalt készítek mindjárt, ahol ott lesznek a műhelynevek, sőt, dokumentálni fogom, hogy ki mikor kerül(t) be (illetve ki, mert olyan is előfordulhat). Ezt itt lehet elérni, amint kész lesz! (kész van :-))

 

Persze ha valaki talál valami nagyon izgalmasat, bátran kommenteljen (meg amúgy is :-)), én meg - ha engem is meggyőz - szívesen kirakom!

Amúgy van egy angol nyelvű oldal, ahonnan alapvetően tájékozódom az újdonságokról, méghozzá a jayisgames, azon belül is főként a Dora nevezetű hölgyemény szokott írni az escape műfajba eső produktumokról. De egyáltalán nem kizárólagos információs forrásom az oldal. Továbbá ott komoly, aktívan működő olvasói pontozási rendszer van, és az alapján alaposan megszűröm, hogy egyáltalán mihez nyúlok hozzá (és eleve ott sem írnak heti 5-6 játéknál többről). 

 

Innentől kezdve - egyelőre - nincsenek kötelező jellegű elvárásaim magammal szemben, de terveket szövögetek szépen...

 

2. Ugye akarom egy ideje, hogy legyen egy "escape game történeti áttekintés és/vagy a legfontosabb játékok / alkotók ajánlója / gyűjteménye". Illetve egy ilyen sorozat.

Nos, ez még mindig így van, csak fogást kellett találnom az "ügyön". És mit ad isten, pont az imént hivatkozott jayisgames kiváló erre, hiszen ők nagyjából azóta üzemelnek, hogy a műfaj megjelent a színen, és mindig is igyekeztek a fontosabb játékok bemutatására. Persze alaposan meg kell szűrnöm az általuk rendelkezésre bocsátott anyagot, de ehhez (is) kiváló segítséget nyújt a pontozási rendszerük. Szóval úgy érzem, a segítségükkel egész jól fogom tudni rekonstruálni, hogy mi történt a műfaj azon korai éveiben, amikor még nem is tudtam a létezéséről, és máshonnan nem is nagyon látnám a lehetőségét. Viszont igaz, hogy kb. 2007-09-től kezdve a saját pár éves tapasztalatom, és "kutatómunkám" alapján sok más helyről is van bőven anyagom, így most már igazán csak el kéne kezdeni. Igaz, miután az alapkoncepcióm az, hogy időrendben haladjak, ez nem kevés további háttérszervezést igényel, ezt az utóbbi időben már csinálom is. Ha most nekem ugrana valaki, hogy írjam meg az első részt, nem okozna különösebb problémát (csak tegye már meg valaki!!!).

 

3. Leírásokat / walkthrough-kat viszont inkább csak akkor csinálnék, ha igény volna rá, most - természetesen - ez nem áll fenn. Na jó, esetleg még akkor, ha épp kedvem tartja, mint például volt kedvem az Elements-szel őrültködni, amiből mellesleg sokat tanultam (például, hogy pont olyat valószínűleg sosem fogok csinálni többet). Meg alaposabban elgondolkodtam, hogy csináljak esetleg a Youtube-on fiókot, és oda föltegyek videókat, amiken szövegelek is, de egyelőre - bár talán nem végérvényesen - letettem róla.

 

4. A másik "fő profilom" elvileg az adventure game-ek, de persze a határ nem olyan éles, meg a webcímben szereplő két szó nyilván nem is fed le 100%-osan mindent, aminek tudnék itt helyet keríteni. Inkább átfogalmaznám ezt egy kicsit. Szóval az első két pontban, bár nem mondtam ki nyíltan, lényegében csak és kizárólag hivatalosan ingyenesen elérhető, flash-ben animált játékokról volt szó, amiket innen vígan tudok linkelni. 

Az ilyenekkel szemben vannak a pénzbe kerülős, általában hosszabb ("egész estés"), kevésbé amatőr / indie játékok. Persze - ideig-óráig, innen-onnan - általában ezek is elérhetők a neten, és - hangsúlyozom - illegálisan letölthetők. Én nem fogok pálcát törni senki felett, sőt magamat sem akarom szentnek beállítani, viszont eszem ágában sincs letöltési linkeket adni egyébként fizetős cuccokhoz. Ellenben van ugye a steam, ahol - természetesen pénzért - megvásárolható kb. minden, ami létezik, alighanem - ha majd lesz ilyen, mert még nem volt - oda viszont jó szívvel mutatok majd linkkel.

És most el is érkeztem legnehezebb kérdéshez, hogy az ilyen típusú "komolyabb" játékokkal kapcsolatban egyáltalán mit is akarok. Ugyanis annyit azért nem játszom, hogy mindennel képben legyek az aktualitásokat tekintve, sőt, megvallom töredelmesem, a gép, amit használok, sincs a legmodernebbre fejlesztve, így van amivel eleve nem tudok kezdeni semmit (bár szó sincs arról, hogy panaszkodni akarnék, főleg, hogy a kaland műfaj egyáltalán nem tartozik a memóriaevő játékok krémjéhez). Felmerül lehetőségként, hogy másodlagos forrásból - más oldal ajánlója, vagy video alapján ajánljak valamit, amit egyelőre nem zárok ki, de őrületes késztetést sem érzek hozzá.

Aztán itt - legalábbis 1-2 évtizedig - arra sem mernék / tudnék vállalkozni, hogy átfogó képet adjak a műfaj történelméről, lévén a legtöbb alapvető művel nem játszottam, és nem is fogom hipp-hopp pótolni. Mentségemre szóljon, hogy olyannyira nem ilyesmin nőttem fel, hogy az escape game-ek vezettek el az adventure genre-hez, és talán jó két éve került a kezem közé az első. Ám ha nem is játszottam végig sokat, egy csomóba így-úgy belekukkantottam, meg olvastam elég sokat a témában, ill. a saját vélt ízlésemnek megfelelően válogattam már ki magam számára igen jó dolgokat, szóval azért valami lövésem mégiscsak volna.

Végül is nem tudok mást mondani, itt még sok bennem a bizonytalanság. Lehet, hogy fogok ajánlani 1-2 újdonságot, vagy hírt adni 1-1 a jövőben várható produkcióról, meg az is megeshet, hogy írok egy általam épp (vagy már korábban) megismert, ám időben ki tudja, hova tehető játékról, vagy netalán sorozatról.

 

Összességében nagyjából ennyit tudtam kipréselni magamból a hovatovább tekintetében. Illetve annyit még, hogy mint látható, elkészült egy menüsor, ahol a címekből, meg az eddig leírtakból reményeim szerint nagyjából sejthető, hogy hol mi lesz található. Azért röviden:

Az ONLINE JÁTÉKOK közé azok a bejegyzések kerülnek, ahol link található (nyilván valamilyen online játékhoz)

A LELKENDEZŐbe saját élményeim alapján írok ezt-azt, általában dicsérő szavakat.

A KEDVCSINÁLÓba játékokról szóló ajánlókat teszek. Ezekkel nem biztos, hogy mind játszottam.

A JÁTSSZ VELEM!-be kerülnek a játékleírások, satöbbik (már ha lesznek)

a JÁTÉKTÖRTÉNETbe pedig pont az, amit a 2. pontban leírtam (és netalán mégis valamicske egyéb játékokról, ki tudja?).

 

Most már csak a megvalósítás van hátra...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://escapefromadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr298157674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása