GAMES THAT I LIKE

GAMES THAT I LIKE

Esklavos 2015 válogatás

2016. január 10. - herma

Ugye december közepén azt ígértem, hogy - esetleg - még tavaly elkészítem ezt a cikket, de azért nem hagytuk még magunk mögött igazán az óévet, így talán nincs szégyenkezni valóm.

Szóval a Federico Rutenberg nevezetű argentin fickó agyszüleményei ezek a (hol groteszken, hol simán) bájos kis játékocskák, aki igen termékenyen alkotja a kis szösszeneteit (azonban nagyobb fába egyre ritkábban vágja a fejszéjét sajnos), így az itt következő 10 darab game tényleg alapos rostán jutott túl. Persze szó nincs róla, hogy a többi rossz volna, inkább a stílusbeli sokszínűségre figyeltem, így az egyes játékok inkább az egyediségük okán kerültek ide, mintsem megoldásuk nehézsége folytán. Jó, azért a hosszabbak közül is szorítottam helyet egy párnak.

 esklavos.png

Természetesen nem gondolom, hogy bárkinek is egyszerre végig kéne játszania az összeset, ám ha tetszenek az illetőnek, akkor javaslom, hogy nézzen körbe Fede honlapján (a linkek mind odavisznek), mert nagyon is érdemes az itt nem szereplőkkel, no meg a régebbi cuccokkal bíbelődni!

Mielőtt belevágnék, máris megszakítom adásomat, és bónuszkontentként idesuvasztom az Újévre érkezett Magic New Year Escape 2-t (lévén most aktuális), és ezen apropóból teljes szívemből Boldog Újévet kívánok minden idetévedőnek!

"Közeleg 2015 vége, ám Te nem menekülhetsz a 10 (újévi) kívánság nélkül." fenyeget a felvezető szöveg, azaz most egyenesen 10-et kell összegyűjtenünk valamiből, persze egyebek mellett. Nekem kifejezetten tetszett, főleg a kúttal kapcsolatos rész (nem akarok semmit lelőni, és elég váratlan), főleg ezek a kívánós törpék!

Itt viszont három dolog is eszembe ötlött, az egyik, hogy az egy dolog, hogy a tárgyak nevei angolul vannak (ha persze nem választjuk direkt a spanyolt), de bizony mindenféle HINT-ként (segítség, útmutatás)) szolgáló mondatok is (és ez minden Esklavos-játékra igaz). Így aki hadilábon áll az egyébként is elengedhetetlen idegen nyelvvel, ajánlok neki egy kis szótárazást, az sosem árt. No de ha valaki úgy érzi, és kommentben megkérdez valamit, annak (előbb-utóbb) válaszolok (már most szövegfordítás-típusú kérdésre gondolok, nem arra, hogy pl. mit reggeliztem, persze lehet, hogy arra is megfelelek ;-)).

A második, ami a fejemben jár, hogy tök hasonló stílusban kijött egy játék Karácsonyra is, és ugyan én nem szúrom be ide, lévén azon az ünnepen már rég túl volnánk, akinek ez az újévi bejön, tudja mi a dolga...

A harmadik pedig, csak annyi, hogy végül el ne felejtsem magát a játékot is idetenni:

 magic_new_year_escape_2.jpg

Ezután már végre következhetnek is a 2015-ből összeválogatottak:

1. Miért ne kezdjem a kedvencemmel? Mivel nem válaszol senki semmit, bizonyhogy azzal kezdem! Méghozzá a The Irritatis: the road-dal

 irritatis.jpg

Itt az Irritatis nevű (nomen est omen) fickó személyében segíteni szándékozunk a lerobbant kocsijú idősödő úrnak. Ez a rajzfilm stílus - egyelőre - teljességgel szokatlan Federico-tól, sajnos eddig csak ez az egy epizód készült, de nagyon remélem, hogy lesz folytatás, mert iszonyú nagy humorpotenciál van benne, ráadásul egy kedves szinkronhangnak köszönhetően Irritatisnak lenyűgöző az akcentusa!

2. Sajnos én gyerekkoromban kimaradtam a ma már klasszikusnak számító horrorfilmekből, felnőttként meg nincsenek rám túl nagy hatással (egy ideje legalábbis...), de azért vonz a miliő. Márpedig ha a padláson felejtett húsvéti ajándékdobozból kiugrik négy "aranyos" játékfigura (van köztük nyuszi természetesen), és pillanatok alatt leuralják a házat, akkor alighanem helyben vagyunk (és épp az After Easter Escape-et játsszuk). Jó, azért nem kell pelust cserélni, nem vészes a dolog, de van egy hangulata:

 after_easter_escape.jpg

Van még két hasonló jellegű játéka is Fede-nek (több meg sajnos még nincs): a tavaly karácsonyi (értsd: 2014), illetve újévi (2014-15), lehet kutakodni!

3. Harmadjára a sci-fi műfajba nyerhetünk némi betekintést, a (tán nem is távoli) jövőben tettekre lesz szükség, hogy az uralkodó robotok hatalmát megtörjük, méghozzá úgy, hogy elpusztítjuk a fészküket (Robot Nest Escape)!

 robot_nest_escape.jpg

Bár nem vagyok az ilyesminek nagy fanatikusa, de nagyon szép a grafika, és a játék sem a legkönnyebb. Meg szerencsére megússzuk a lövöldözést!

Akinek ez bejött, érdemes egy próbát tennie az Alien Invasionnal is!

4. Maradunk a (tán nem is távoli) jövőben, csak most nem a robot-, hanem a baktériumklisé következik: az Outbreak Escape-ben a városi kórházban kell összeszedni a 10 vakcinát (természetesen), hogy a maradék túlélők megmenekülhessenek. Vigyázat, aki elkapta a fertőt, az vókingdeddé változik! Jó ég, lehet, hogy már itt vannak a kórházban?

 outbreak_escape.jpg

Ez a sárga háttér igazi leprahangulatot kölcsönöz a játéknak, de hát szóljon valaki, ha bármelyik itt szereplő gyöngyszemnek nem volna hibátlan a vizuális megvalósítása!

Ja, és van ám ennek is második része!

5. Mostanra alighanem szükségünk van egy lélegzetvételnyi nyugalomra a sok nyomasztó szörnyűség után, így következzék az 50's Dream Escape, amelyben csak a - korszaknak megfelelően - csinos, és - az akkori igényekhez igazítottan - elbűvölő leányzót kell moziba vinnünk.

Igen ám, de lerobbant a Mustangunk, és akkor most mi lesz? Hogy érünk oda, pláne úgy, hogy fuccs az estének (naná, helyette hiszti), ha kedvesünk a randi elején nem kapja kézhez (szemhez/fülhöz/szájhoz, mit hova) a jó előre beígért(etett) virágot, csokoládét, és muzsikaszót?

 50s_dream_escape.jpg

A zenéről egyébként Fede azt állítja, hogy saját szerzemény, és minden hasonlatosság valamely Elvis Presley nevezetű személy munkásságához pusztán véletlen egybeesés. :-)

6. Maradjunk még egy kicsit a mindenféle lelki megrázkódtatástól mentes játékok között: a The Microcosm Escape mindenképp a leggyönyörűbb Esklavos játékok között van. Federico mentegetőzik ugyan, hogy kissé könnyűre sikeredett a móka, amely során 4 rovart kell begyűjtenünk, illetve a kolibriszerű alteregónknak. Ám mint írja, "csak" a grafikával akart kísérletezni egy picit (mit mondjak, nem kis sikerrel, szinte Botanicula hangulata van). Igen jó volna, ha a sok gyakorlatozás után rávenné magát, hogy belevágjon valami komolyabba, amiben felhasználja a megszerzett tapasztalatait. Addig viszont ámuldozzunk ezen:

 the_microcosm_escape.jpg

Amúgy sokat gondolkodtam a csodaszép Paper World Escape 4 idebiggyesztésén is, ám végül inkább a Microcosm-ot választottam, de természetesen nem tilos utánajárni...

 

7. A The Games of Escape ismét egy sárga hátterű játék, de itt az undok szín nem nyomorúságot fejez ki, mint az Outbreaknél, hanem csak a ház régesrégi mivoltára utal. Azért talán egy kissé nyomasztó, de senkit se riasszon el, ha nem is túl nyugodtan, de bírunk aludni időnként. Ja, és a tévét figyeljük, mert az bizony információközvetítő eszköz ám!

 the_games_of_escape.jpg

 

8. Nagyon elnyerte még a tetszésemet a The Senses Escape. Ritkán téved a srác ennyire szürreális terepre, de bizony ez is jól áll neki!

Néhány eleve furcsa szobán keresztül haladva még furcsább dolgokat tapasztalunk...

 the_senses_escape.jpg

 

9. A végére maradt két, a Halloween tematikája köré épített epizód, ám nem kell aggódni, jelentősen különböznek egymástól. Az első, a Magic Halloween Escape 3, illik a Fede munkásságában egyébként is szép számmal fellelhető boszorkányos-vámpíros-erdős játékok sorába, szokás szerint egy szépséges szép (bár túlontúl fehér bőrű, és kissé darkos öltözetű) hölggyel a középpontban, aki szintén szokás szerint halálosan megfenyeget bennünket, ám ha teljesítjük a parancsait, nem adódhat problémánk (és hát pont ez a játék célja, úgyhogy aggodalomra semmi ok)!

 magic_halloween_escape_3.jpg

(Vigyázat, ez már megint horror kategória ;-)!)

10. A Halloween Tales Escape pedig egyenesen a temető szélén játszódik, és itt már olyannyira komoly a szitu, hogy a rajzfilmből előugrott boszi (aki csak megjegyzem, hogy mennyire más stílusban készült, mint az előző) már forralja az üstöt, és ha nem akarjuk levesbetétként végezni, jobb, ha összekapjuk magunkat, és a saját fegyverét fordítjuk ellene: mindenféle mágikus fondorlattal túljárunk az eszén!

 halloween_tales_escape.jpg

 

Ezek volnának hát a (boszorkány)konyhafőnök ajánlatai, mindenkinek jó étvágyat hozzá!

Ui.: Ha valaki ide látogat, és netalán még el is nyeri a tetszését a poszt, bátran kommenteljen! Sőt, a kritikának is örülök (asszem ;-))!

Ui2.: Fede olyan sebességgel szállítja a remekeket, hogy kénytelen voltam máris egy rövid posztban megemlékezni róla itt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://escapefromadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr908250842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása